Wednesday, August 3, 2011

Dugaan Solat Terawih

Salam and good                  (insert morning/afternoon/evening/night here)

mari bercerita.

tadi aku gi solat terawih kat our brand new neighborhood surau. this surau is literally a stone's throw away. so kalau x pegi, mmg nampak sgt laa syaitong(yg x kena ikat). make aku pon pegi dgn semangat nye

sampai2 surau je, ngantok. hantu betol

anyway, lawan laa the urge to sleep. dah solat terawih sampai rakaat ke 8, mate jd segar sket. ALHAMDULILLAH! make ingat nk sambung laa sampai 20. gigih aku ke saf depan skali, aku dok jarak 3 manusia dr org belakang imam.

Takbiratul ikhram.

BURRPPP!!
(bukan aku laa sengal. org sebelah)

ok xpe, tahan nafas. BURRRPP lagi
kau biar betol..?
dan sambung orchestra burp. ada die sendawa dlm 5-6 kali 1 rakaat.
kalau sendawa keluar angin je xpe weii..tp makk aihhh
aku tau laa kau dah puas makan gulai lemak masak cili api dgn sambal udang td, tp x perlu laa kau nk bg semua org(lagi2 aku) tau dgn bau nye yg setelah masok perut kau dan keluar balik bau mcm harem!

yg best nye bile die burp, pastu aku tahan nafas. pastu bile dah out of breath, terpaksa tarik nafas byk2. AMEKKAU! die reload! mmg full blast aku kena. pening kepala terus di situ. pastu aku rasa aku hypoxia sket sbb tahan nafas byk sgt

and tambah lagi, die byk gile bergerak dlm solat! die  asik dok pegang ketiak die, pastu pegang ketayap die, pastu pegang leher die. every 5 seconds die bwat benda sama!!!! mcm tgh make sure ketiak die x basah lg, or ketayap die x kena curi lagi ke ape!

ada at 1 point tu, aku dok kira brape kali die bwat 1 movement tu. nasib baik aku berjaya snap out of it, and focus balik kat solat aku sendiri! haha

aku ni dah laa payah nak khusyuk dgn tahap iman yg x bbrp nak ada di hati ni. pastu tambah lg dgn bom2 sendawa beliau, pastu dgn pergerakan taichee jiran sebelah ni..pastu tambah lagi aku dok tahan kentut sejak habis solat isyak...penat kau tau x nak kemut memanjang! zzzz

anywayyy, lepas 4 rakaat bersebelahan dgn beliau, aku decide nk melarikan diri. gi saf belakang, pastu bile solat, naik depan balik. tp ada 3 org between aku dgn org tu kot.

at last! bole solat dgn aman sampai habis witir! tp aku still dgr bunyi org sendawa dr belah kanan aku. hahaha

gamba ni lawak. hahaha xde kene ngene pon dgn kisah di atas
anggap laa ni sbg pesanan dr penaja! =D

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!
=D

7 comments:

difficult easy. said...

hahahaha. mesti kau beriman. tu kau diuji dengan dugaan yang hebat tu. :P

maliQ said...

izy: hahaha ujian yg sgt perit weii! kalau aku pitam tu mmg kire pitam syahid laa dowh. hahahah

Cikgu AL said...

teringat dulu terawih,makcik kat sebelah sendawa pastu bau petai xingat...>,< hakhak

maliQ said...

hahaha petai!!! mesti lagi kaww punye kan? hahaha next time terawih kena carik parking elok2..hahaha

Nina :) said...

budus. haha sia2 je smyg terawih tp dlm hati dok ngate org tu smbil tgk die grk2. mate tgk tmpt sujud woi. bukan jeling2. lol. eh xde la sia2 sgt. tahniah kerana berjaya melawan syaitong nafsu sendiri!

wantans said...

klaw dah gerak lebih 3 kali x sah la solat... and klaw sendawa byk kali n mengeluarkan bau pun x bole gak. sebab menganggu jemaah yg lain.. tolong la tegur beliau yang malang tu.

NUR AIFAARINA RUSLI said...

haha nampak sgt tak khusyuk dlm sembahyang..leh siap kira brp kali dea buat movement.